Miről szól a Környező Világ?

Szeretne a diákokkal izgalmas terepszemlén részt venni, ahol a környezet fejlődésével, kultúrájával, történelmével és építészetével foglalkoznak?
A tanulók a különböző helyeket és objektumokat ábrázoló történelmi fényképek segítségével megkeresik az azonos helyeket, és követik a fejlődési változásokat. Ezt a személyes helyszíni élményt digitális fényképezőgép segítségével dolgozzák fel az oktatási és prezentációs anyaghoz, amelyben tanulmányaik eredményeit foglalják össze. A terepmunka mozgással járó aktivitás - szinte sport - az iskola falain kívül. A projekt koordinátora még az iskolában megbeszéli a diákokkal azokat a témákat, amelyek később feldolgozásra kerülnek, és a feladatokat, amelyeket el kell végezniük: például beszélgetések, szkennelés, egyeztetés a partnerekkel, azonos helyek keresése, írás, adatok rendszerezése stb.

Szeretné lehetővé tenni tanulói számára, hogy digitális technológiával dolgozhassanak?
A projekt keretében a tanulók számítógépet, fényképezőgépet, videokamerát, szkennert, digitális diktafont, grafikus programokat, webes prezentációt használnak. Így felkészülnek arra, hogy bármilyen más - akár iskolai, akár munkahelyi - projekt keretében hasonló tevékenységet folytathassanak.

Szeretne tárgyközi oktatást megvalósítani?

A projekt megvalósítása és a létrejött oktatási modulok a következő tantárgyakkal függenek össze: történelem, földrajz, természetrajz, biológia, társadalomismeretek, informatika és magyar nyelv.

Az alaptanterv szerint a Környező világ projekt az alábbi területekbe tartozik:

 • Nyelv és nyelvi kommunikáció
 • Információs és kommunikációs technológia
 • Az ember és a társadalom
 • Az ember és a természet
 • Az ember és a munka világa

Az alaptanterv kiemelkedő témái:

 • Személyiségi és szociális nevelés
 • Környezeti nevelés
 • Médiaoktatás

Szeretné a diákokat csapatmunkára, felelősségvállalásra és a partnerek megnyerésére tanítani?
A Környező Világ projektet olyan tevékenységek csoportja alkotja, amelyeket a tanulók teljes mértékben képesek egyedül is elvégezni. A módszertan és az eLearning tanfolyam bemutatja a tanároknak, hogyan lehet a diákokat megfelelő módon motiválni az önálló munkára. A diákoknak egyedül kellene a csoportmunka működését megérteniük és az együttműködést megtanulniuk.

Szeretne részt venni a Környező Világ eLearning anyagainak kialakításában?
A munka eredményeit feltölthetik a Környező Világ projekt weboldalára mint iskolai projektet, ezáltal a többi iskola számára is elérhető és felhasználható lesz, ahogyan Önök is felhasználhatják más iskolák eredményeit oktatási céljaikra. A www.kornyezovilag.hu weboldalon megkereshetik a különböző helyszínekhez tartozó információkat, és megtekinthetik a 20. században bekövetkezett alapvető változásokat. A projekt közelebb hozhatja a diákok számára az előző generációk életét és lehetővé teszi a környezetükben kialakult változások felfedezését. A weboldalon a tanulók találkozhatnak az oldal többi látogatójával és más iskolai projektek résztvevőivel.

Szeretne szorosabb kötődést kialakítani tanulóiban a kultúrtörténelemmel?

A Környező Világ projekt célja, hogy erősítse a diákok pozitív hozzáállását saját környezetükhöz, egy értékrend kialakításával. A projekt jól kapcsolódik az életreszóló tanulás területéhez - a hagyományokkal és az környezettel a tanulók szabadidejükben továbbra is foglalkozhatnak. Etnográfiai anyagok gyűjtésével, az adatok komplex digitalizálásával és archiválásával, megbeszélések sikeres lebonyolításával és a helyszíni munkával a diákok konkrét ismereteket szereznek régiójukról, amely segít megérteni a hely fejlődését és nehézségeit. A nyilvánosság bevonása biztosítja a projekt eredményeinek elterjedését az iskolák falain kívül is.

Mi a Környező világ projekt további haszna ?
Ha a projektbe az EU vagy más területről csatlakoznak, a digitális technológia megvásárlásához anyagi hozzájárulást igényelhetnek. A projekt iskolai koordinátorának minden idejét megtérítik, amit a projekt előkészítésével vagy megvalósításával tölt. Az iskola segítséget kap a kísérleti csoport utaztatásához és lakhatásához, amennyiben az több napig tart. Továbbá az iskola hozzáférhet az iskolák eLearning tananyagához is a projekt megvalósítása idején. Minden iskola maximum 15 pedagógust küldhet a tanfolyamra, amely a technikai és metodikai ismereteket oktatja, és azokban az iskolákban, ahol a projekt éppen zajlik.

Mit tartalmaz a Környező Világ termékcsomag?

 • eLearning tanfolyam
  A projekt része egy eLearning tanfolyam, amely alaposan felkészít a projekt minden egyes részének sikeres megvalósításához. Ezen oktatási módszer szerzőinek és a tanárok célja az, hogy a leírt feladatokat a tanulók egyedül végezzék el, ezért hatékonyan kell őket motiválni és vezetni. Ebben segít a tanfolyam, amely a szimulációs coaching technológiájára épül.
 • Metodika
  A csomag része a módszertan nyomtatott verziója, amely nagyon részletesen mutatja be a projekt minden lépését és esetleges csapdáit.
 • Grafikus program
  Ahhoz, hogy a fotópárokat előkészítsék a minőségi képáttűnéshez, grafikus eszközre lesz szükség. A termékcsomaghoz tartozik a Zoner Photo Studio 8 Professional program licence is. Ezzel lehet a képeket előkészíteni az áttűnésre, árnyalni, átméretezni és oldalanként megszerkeszteni.
 • Kiállítás
  Az iskola tanulóinak munkáit egy stabil, hordozható, könnyű anyagból készült panelen lehet széltében-hosszában terjeszteni. Közös kiállítást is szervezhet több iskola.
 • Könyv
  A kiállítás anyagából évente kiadunk egy évkönyvet, amely az összes, az adott évben készült munkát tartalmazza.

Hogyan lehet csatlakozni a Környező Világ projekthez?
Ha a Környező Világ projekt érdekli Önöket és szeretnék, ha iskolájuk is kipróbálhatná a bevezetett Iskolai Oktatási Program keretében, elég, ha felveszik velünk a kapcsolatot (az elérhetőségünk megtalálható a Kapcsolat hivatkozás alatt).