Csipkeházak

Makó Főterére a Szeged felől beérkező látogató egyedi lakóháztömbbel találkozik az út jobb oldalán.  Ahogyan megfigyeltük a lakóházak régi és jelenlegi fényképeit és képeslapjait, láttuk, hogy bizonyos üzletek az alsó szinten már kezdetektől fogva ugyanott vannak, ilyen például az élelmiszerüzlet, a többi üzlethelyiség azonban a rendszerváltás után többször cserélt gazdát.
A Csipkeházakat Rátki György, makói születésű mérnök tervezte. A tervező a Főtérre néző, homlokzatra a lakások mellékhelyiségeit helyezte. A kisméretű nyílászárókat különböző mintázatú kőcsipkével takarta, innen kapta nevét a házsor. A hátsó frontra kerültek a szobák napfényesek lettek és mentesülnek a Főtér zajától.

1. képpár: Ezek a felvételek a Régi Városháza felől készültek, Az eredeti képeslapot a József Attila Múzeumból kaptuk, a kép az 1970-es évek elején készült. Az úttesten ekkor még csak néhány kerékpáros közlekedett, ez nagy kontrasztot mutat a mai átmenő forgalom okozta állandó kamion, autó és autóbusz sorhoz viszonyítva. A képek előterében az I. világháborús emlékmű látható. A 2010-es fényképet Gyúró Fanni készítette.

A csipkeház homlokzatán Végvári Gyula kerámiából készített Hagymakompozíciója látható. Az építészeti négyzetekbe komponálta a hagymát és annak szerkezeti elemekre bontott metszeteit. A több szintet átfogó alkotás a rendelkezésre álló falfelületnek megfelelően függőlegesen helyezkedik el.


A 2. képpár régi képeslapja Börcsök Ernő gyűjteményéből származik, a kép 1970-ben készült, az épület előtti park jelenleg is hangulatos előteret képez az épületnek. Ennél a közlekedési csomópontnál van a város egyetlen közlekedési lámpája, amely a jelenlegi felvételen látható, a fényképet Sajtos Bettina, Gyúró Fanni készítette.

A 3. képpár felvételét Puszta János makói fotográfus az 1970-es években készítette, a jelenlegi felvételt Sajtos Bettina, Gyúró Fanni készítette.

4. képpár
Az 1970-es évek elején készült képét Börcsök Ernőtől kaptuk, jól látható, hogy ezen a képen szélesebb a Csipkeházak előtti zöldövezet, mint a jelenlegi fényképen. A Csipkeházak előtti részen 1997-től szoborparkot hozott létre a város. A szoborparkba elsőként Kiss Jenő makói szobrászművész Pulitzer József szobrát helyezték el az újságíró-fejedelem születésének 150. évfordulóján, 1997. április 10-én, ezt az alkotást Galamb József, Dobsa Lajos, és Návay Lajos makói születésű híres emberek szobrai követték.
A 2010-es fényképet Sajtos Bettina, Gyúró Fanni készítette.

5. képpár
Az 1980-as évek óta a fák megnövekedtek, és sokat eltakarnak az épületből, az úttest még kövezett, és csak kerékpáros közlekedést látunk. A jelenlegi képen jól látható az aszfaltozott úttest.
Az eredeti fénykép a József Attila Múzeum tulajdona a 2010-es fényképet Sajtos Bettina  és Gyúró Fanni készítette.