Városi Bérpalota
Széchenyi tér 8.


A Városi Bérpalota a Széchenyi tér 8. szám alatt a Főtéren található, a Szeged felől érkező autós a lámpánál már jól láthatja a főteret és városképet meghatározó neobarokk stílusú épületet.
A régi kasznárlak helyére építendő kétemeletes épületben emeletén éttermet, kávéházat, hangversenytermet, földszintjén üzlethelyiségeket, hivatali helyiségeket szerettek volna elhelyezni, végül lakás és üzlethelyiségek kaptak helyet az épületben. A bérpalota terveit Orth Ambrus készítette, és Papp József makói vállalkozó építette fel 1927. február 26-ától november 1-jéig. Szinte hihetetlen számunkra, hogy ilyen rövid idő alatt fel lehetett építeni ilyen reprezentatív épületet. Makó viszonylatában az épület háromfrontossága egyedi építészeti megoldás. Az épület Korona felőli szakaszán emelkedő kupola melletti két szárnyának tetején manzárdtető látható.
Az oldalfolyosós elrendezésű épület földszintje dísztelen. Ablakai stukkódíszesek, azokat a felső szinteken lábazattal és fejezettel ellátott oszlopok fogják közre. Tagolása függőleges, felső szintjein késő barokk ízlésű kovácsoltvas erkélyrács található. Az első és második emelet architektúrája egységes. Az ablakok a középső szinten félkörívesek, a legfölső szinten pedig egyenes záródásúak. Az épületben 14 lakás található, melyeket 1982-ben korszerűsítettek, komfortosítottak.
Ahogy összevetettük az épület történetét a fotózás utáni képekkel megállapítottuk, hogy az épület funkciója az eltelt évtizedek alatt is ugyanaz maradt, mint ahogyan az eredeti tervezők elképzelték.  A földszintjén üzletek találhatóak, korábban itt működött Makó két testvérvárosának, Martinsicuronak és Löbaunak a partnerirodája is (jelenleg Tourinform, Proko Travel Iroda, Ruha Butik, Fényképész műterem), az első és második emeletén pedig lakások kapnak helyet. Szüleink elmeséléseiből tudjuk, hogy az 1960-as, 1970-es, 1980-as években a fiatalok kedvelt hétvégi szórakozóhelye volt az akkori Hóvirág Cukrászda, ahol sokféle süteményt, és nagyon finom vaníliás és csokis „csurgatós fagyit” lehetett kapni. Az akkori fiatalság kedvelt szórakozási formája volt, hogy felsétáltak a Főtérre, „fagyizás” közben találkoztak, beszélgettek ismerősökkel.
A Bérpalota párkányán található Európa második legnagyobb molnárfecske-telepe.

A Bérpalotáról Puszta János készítette az eredeti fotót az 1980-as években. A felvétel helyszínének pontos meghatározása után is nehézségekbe ütköztünk, hiszen az azóta megnövekedett fák akadályozzák a teljes látvány érvényesülését. A 2010-es fényképet Siket Máté, Nagy Bendegúz, Langó István készítette.