Református ótemplom
Kálvin tér
Barokk stílusú 1774.


Ha Szeged felől érkezik a látogató Makóra, akkor az első körforgalomnál már jól látható a népi barokk templom tornya. Jelenleg orgonahangversenyeknek ad helyet.
A templom helyén korábban egy egyszerű, sárral tapasztott, vesszőfalú templom állt. Nyeregtetős, alaprajzát tekintve téglalap alakú templomot építettek. Szikszai György március 17-én vált makói lelkésszé és fő céljai között szerepelt a korábbi sárral tapasztott templom helyett egy szilárd, nagyobb templomot építeni. 1790-re elkészült a torony. A további bővítések 1858-ben folytatódtak, ekkor készült el az északi kereszthajó. 1828-ban hajóit átalakították, északi szárnya is ekkor nyerte el mai formáját. Az új klasszicizáló stílusú bővítmények természetes összhangban vannak a régi főrész vidéki barokk díszítettségével.
Az első világháború miatt a harangokat elszállították és hadászati célokra beolvasztották őket, 1938-ban új orgonát építettek a templom számára.
A templom állapotának megőrzése érdekében több ízben volt felújítva, így 1948-ban, 1968-ban (ekkor felújították a harangtornyot is, a korábban a harangok három embert igénylő megszólaltatását egy elektronikusan hajtott rendszer tette könnyebbé). Felújították 1981-ben is, majd végül 1995-ben.

Az eredeti fotót készítette Puszta János 1970-ben ill. 1988-ban, a 2010-es fotót Gergely Zita készítette.