Az 1956-os forradalom 50. évfordulója Makón

2006. október 23-án az 1956-os forradalom 50. és a Magyar Köztársaság kikiáltásának évfordulójának emlékére Makó város az alábbi ünnepiprogramokat rendezte:

Marosvári Attila: Az 1956-os forradalom Makó járásban és

Bálint László: Az 1956-os forradalom Makón című kötetek bemutatóját a József Attila Múzeumban. A szerzőkkel Dr. Halmágyi Pál múzeumigazgató beszélgetett.

2006 október 26-án csütörtökön délután 3 órakor emléktáblát avattunk a József Attila Gimnázium József Attila utcai oldalán, ahol Rója István iskolánk igazgatójától köszöntő beszédet hallhattunk, majd az avatóbeszédet Fazekas Lajos filmrendező mondta, aki a gimnázium 1956-os Diákparlamentjének vezetőségi tagja volt.

Fazekas Lajos az 1956-os forradalom 50. évfordulója előtt felkereste iskolánkat, és elmondta, hogy olyan dokumentumfilm elkészítésére kerül sor az évfordulóra, amely feleleveníti az egykori makói eseményeket, amelyben akkor iskolánknak is fontos szerepe volt. Megkérte az iskola vezetőségét, tantestületét, diákságát arra, hogy ebben a filmben statisztaként szerepeljünk. Majd rendhagyó médiaóra keretében mesélt a filmrendezés műhelytitkairól, és válaszolt médiásaink kérdéseire. Ezt követően még többször járt iskolánkban a rendező, a helyszíni forgatások után pedig vártuk a filmelkészülését.

Az emléktábla felavatása után 2006. október 26-án 4 órakor az 1956-os makói eseményekről készült filmek (Vidéki srácok; A forradalom Makón; Ildikó) díszbemutatója következett a gimnázium aulájában. A filmeket Fazekas Lajos filmrendező rendezte. A filmek bemutatója után: A filmkészítés titkai címmel dr. Halmágyi Pál múzeumigazgató, a film szerkesztő riportere beszélgetett a rendezővel és az érdeklődőkkel.

A régi fényképeket Bálint László kötetében találtuk, a 2010-es fényképeket Szebenyi Szabrina és Gyúró Fanni készítették.