Anarcs, Református templom

 

 

1792-ben építtette Teleki Borbála a falu katolikus lakói számára, tehát eredetileg katolikus templom volt. 1807-ben a debreceni egyházkerület körlevele miatt lett református templom, mely a bákai anyaegyházhoz tartozott. 1858-ban kapott a templomtornyot. Szentélye egy ideig a Vay család emlékeit őrizte.

 

A szentély felett egy mészkőből készült címer található melyen az alábbi felirat olvasható: Anarcsi család 1475. Az északi falban viszont az áll: "Itt nyugszik a Vajai család". A templom karzattal ellátott, megközelítőleg 100 pár férőhelyes. A gótikus boltozatrendszer elpusztult, később dongaboltozattal fedték be. Más feljegyzések szerint a templom a XIV.sz. 70-es éveiben épült.

 

Külsejét illetőleg homlokzat előtti XIV. sz.- i toronnyal és sokszögzáródású, támpilléres alakzatokkal egészítették ki. Az épület háromszintes, tornya zömök. Szintjeit faltükrökkel díszítették, ahol kőkeretes kiskapu is található 1858-as évszámmal. Ívelt ablakpárok és ívelt záródású toronyablakok díszítik a kovácsoltvas kiskerítéssel ellátott második szintet.

 

1838-ban állították téglaépítményre a szószéket, melyet kézzel faragtak ki. 1885-ben a falu teljesen leégett, de a templom csodával határos módon teljesen épen maradt és mai napig kedves hajlék a falu református híveinek.