Kisvárda Várfürdő

 

 

Az első fürdő még a múlt század közepén készülhetett Kisvárdán a helyi gyógyvízre alapozva.

A Szeszfinomító elkészülte után a lepárló víz hasznosítására a gyár mellett épült egy melegvizes medence az 1920-as évek közepén.

A hatvanas években újabb fürdő létesítésének a gondolata merült fel.

A járási tanács végrehajtó bízotsága 1963. október 7-én tartott ülésén a 196. vb. sz. határozásával jóváhagyta a beruházási programot.

A községi tanács 1967. december 15-én határozatot hozott arról, hogy öt évi törlesztésre 1,5 millió forint bankhhitelt vesznek fel a thermál-, gyermek- és uszómedencék, valamint az öltözőkabinok kivitelezéséhez.

1967-re végül elkészült az évtizedes álmot megvalósító létesítmény, az átadást, a tényleges működést azonban késleltette, hogy a szükséges két kompreszort nehezen tudták beszerezni, másrészt a június 8-án kezdődött műszaki átadáson kiderült, hogy a vízügy nem engedélyezi azt, hogy a Belvíz csatornába vezessék a fürdő vízét, másfelől KÖJÁL nem járul hozzá , hogy a halastóba kerüljön a víz.

A hatmillióba került fürdő megnyítása elől azonban hamarosan elhárultak ezek az akadályok is, és még ebben az esztendőben, júniustól fogadhatta a fürödni vágyókat.

Kisvárda községben községfejlesztési terv keretében megvalósítandó mélyfúrású kút beruházási programja.

1. A beruházótanács megnevezése: Községi tanács VB Kisvárda

2. A beruházás megnevezése és kapacitása: Kisvárdán létesítendő fürdőhöz mélyfúrású kút megépítése.

3. A beruházás telepítésének helye: Kisvárdán a Vár mellett.

4. A beruházás jellege: Új létesítmény.

5. A beruházás teljes kötségelőírányzata és annak tervezett éves ütemezése, anyagi- műszaki összetétel szerint: 1. 553 290 FT.építési jellegű, 1963.évre ütemezve.

6. A beruházás megvalósításához számításba vett pénzügyi források bevételi rovatok szerinti bontásban.

7. A lakossági hozzájárulás 2-5 rovatán. 1. 553 290 Ft.

8. bankhitel hozzájárulás 16 rovatán 500 ezer Ft.

9. A generálkivitelező megnevezése:Országos Vízkutató és Fúró Vállalat, Budapest, V.József Nádor tér 10.

10. A beruházás szükségességének indoklása: Kisvárda község lakossainak száma 13 500 fő, és Kisvárda község sem strandfürdővel, sem tisztasági fűrdővel nem rendelkezik.

nehezíti a lakosok helyzetét az is, hogy Kisvárda községben törpevízmű létesítése sem valósult meg eddig, és igen kevés lakóház van a községben fürdőszobával felszerelve.

Így a fürdési lehetőség a lakosok nagy többsége részére egyáltalán nem lehetséges.

Ezt figyelembe véve a Községi tanács kifejezett óhaja Kisvárda községben strandfürdő létesítése, melynek előfeltétele a tárgybani mélyfúrású kút megépítése.

A rendszerváltozás után az EU igényeit is kielégítő fejlesztés kezdődött.

 

 

1998-ban átadták a fedett uszodát. 2004. június 11.-én avatták fel ezt a látványfürdőt. A pályázati pénz és saját forrás fedezte az átalakítást, felújítást. Új létesítmények a Várfürdőben:

-gyógymedence

-pezsgőfürdő

-vadvízi csatorna

-talpmasszázs

Az élményfürdőben a vadvízi csatorna, s talpmasszázs lehetőség, a dögönyöző, a három csúszda és a hídról lefolyó vízfüggöny nyújt igazi élményt az üzemelő fürdőben.

Teljesen új szociális létesítmények is várják a birtokba vételt. A közelmúltban átadott, s mára már a fürdőzők kedvencévé váltak a tanuszodához kapcsolódó épületkomplexumban a 36-38 fokos vízzel ellátott közel 80 négyzetméteres alapterületű és 90 cm vízmélységű gyógymedence, mely az 1-es számú termálkút gyógyvízzel üzemel. A tanuszodából kilépve jobbra 50 cm-es vízmélységű gyermekmedence, balra a jakuzzi. A mozgássérültek számára két új WC is épült. Az új létesítményt a vendégek a tanuszoda főbejáratán keresztül vehetik igénybe.