Project view - Ipari Szakközépiskola és Gimnázium, Veszprém

 Magyar
 

Project text:


 

Veszprém a környező világ projektben

Iskolánk, az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium csapata: Csiszár Rebeka, Dénes Réka, Hoóz Rebeka, Kovács Annamária, Limperger Panna, Mayer Lisa, Orbán Ottília, Zsohár Dorottya,

felkészítő tanár: Irányi László

Nagyon örülünk, hogy részt vehettünk a projektben, sok érdekes helyre eljutottunk, belekóstolhattunk a múzeumi munkába, és nagy kihívás volt a fotók elkészítése is. Mindezek során sokat tanultunk városunkról és a környező világról.

A képeink forrása részben a Laczkó Dezső Múzeum fotótára volt, részben Kiss Ferenc, akinek nagy magángyűjteménye van régi képekből, bocsátotta őket rendelkezésünkre. Köszönjük segítségüket. A szövegek elkészítéséhez az Eötvös Károly Megyei Könyvtár anyagait használtuk, különösen a Varga Béla által összeállított Veszprém Város Lexikonát.

A képek kiválogatásánál törekedtünk arra, hogy olyan helyeket mutassunk meg, amelyek többé-kevésbé átalakultak az utóbbi évtizedek során. Sajnos Veszprémben, a 60-70-es években erre bőven akadt példa a belváros régi épületeinek elbontásakor, és az új „szocialista” belváros kiépítésekor. Hasonlóan érdekesnek találtuk a köztéri szobrok változását, mert a rendszerváltás a jelképrendszer teljes lecserélését is jelentette. Érdekes kísérletnek tűnt a régi gyerekfotók mai változatainak elkészítése, illetve családi fotókkal történő kiegészítése. Mivel nem minden tanuló veszprémi, ezért került be a képek közé Várpalota is.

A következő képet a jövőnek szánjuk, talán húsz év múlva ez lesz e régi kép, és mi összejövünk, hogy elkészítsük a „mait”.

Az Ipari Szakközépiskola és Gimnázium csapata

 

The project contains these units:

Page 1  2  3  4  5  
1901-1902-ben készült el a Püspökkert sarkában a püspöki jószágkormányzói palota...
A megyeháza előtti téren (ma Megyeház tér, régen Lovarda tér, majd Erzsébet tér) 1901-ben avatták fel Zala György Erzsébet királynét ábrázoló szobrát.
A Hosszú utca Veszprém egyik legrégibb utcája, mely a Vár alatt húzódik...
A Hotel Veszprém néven működő szállodát, éttermet és zenés szórakozóhelyet magában foglaló, Körner József és Molnár László által tervezett épületet...
A Kossuth Lajos és a mai Brusznyai Árpád utcák találkozásának sarkán állt a város sajátos hangulatú étterme.
Page 1  2  3  4  5  


TrainLMS